Cine este Prigojin și de ce i se spune de fapt bucătarul lui Putin. A făcut pușcărie în trecut. Cum a luat naștere grupul Wagner

de: Denisa Dudescu
24 06. 2023

Evgheni Prigojin a trecut de la statutul de om de afaceri cunoscut drept „bucătarul” președintelui Vladimir  Putin la cel de simbol al Rusiei în timp de război, controlând o armată privată care operează din Ucraina până în Republica Centrafricană, potrivit New York Times.

Cum s-a îmbogățit

Evgheni Prigojins-a îmbogățit datorită legăturilor sale personale cu președintele rus Vladimir Putin, obținând contracte fie de catering, fie  de construcții cu guvernul rus, asta în timp ce construia o forță de mercenari cunoscută sub numele de Wagner.

După invazia Rusiei în Ucraina, el și-a aruncat luptătorii în luptă, iar rândurile lor s-au umflat cu recruți prizonieri. În ultimele luni a apărut, de asemenea, ca un jucător de putere publică, folosind rețelele de socializare pentru a transforma discursul dur și brutalitatea în brandul său personal. 

În același timp, însă, el a început să lanseze acuzații la adresa conducerii militare a Rusiei, acuzând-o că nu a reușit să furnizeze forțelor sale suficientă muniție și că a ignorat luptele soldaților.

În februarie 2018,el a fost unul dintre cei 13 ruși puși sub acuzare de un mare juriu federal pentru ingerință în alegerile americane prin intermediul Internet Research Agency, „o fabrică de troli” care a răspândit neadevăruri și a dus un război informațional împotriva Statelor Unite, în sprijinul campaniei prezidențiale a lui Donald J. Trump.

Evgheni Prigojin

A făcut închisoare în trecut

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva acestuia în decembrie 2016. Născut în 1961, când Sankt Petersburg se numea Leningrad, ela fost trimis la închisoare în 1981 pentru jaf și alte infracțiuni, potrivit Meduza, o publicație online de investigații.

Potrivit publicației în 1980 Prigojin, pe atunci în vârstă de 18 ani, şi trei prieteni au plecat dintr-un bar din Sankt Petersburg aproape de miezul nopţii şi au observat o femeie care mergea singură pe o stradă întunecată.

Unul dintre prietenii lui Prigojin i-a distras atenţia femeii cerându-i o ţigară. În timp ce aceasta a vrut să-şi deschidă poşeta, Prigojin s-a strecurat în spatele ei şi a apucat-o de gât, strângând-o până când şi-a pierdut cunoştinţa. Apoi, prietenul său i-a luat pantofii, în timp ce Prigojin i-a scos cu îndemânare cerceii de aur şi i-a băgat în buzunar. Cei patru au dispărut apoi luând-o la fugă şi lăsând-o pe femeie întinsă pe stradă.

Instanţa a constatat că acesta a fost doar unul dintre numeroasele jafuri pe care Prigojin şi prietenii săi le-au comis în Sankt Petersburg pe o perioadă de câteva luni.

A fost condamnat la 13 ani de închisoare şi şi-a petrecut restul deceniului în spatele gratiilor, ratând moartea lui Brejnev şi perestroika lui Mihail Gorbaciov. A fost eliberat în 1990, când Uniunea Sovietică se afla în agonie.

După ce a ieșit din închisoare acesta s-a apucat de vândut crenvurşti. Amesteca muştarul în bucătăria apartamentului familiei sale. 

„Făceam 1.000 de dolari pe lună, ceea ce în bancnote de ruble era un munte; mama abia îi putea număra pe toţi”, a povestit el în 2011 pentru portalul de ştiri Gorod 812 din Sankt Petersburg, într-unul dintre rarele sale interviuri acordate vreodată.

Evgheni Prigojin alături de Vladimir Putin

De ce este numit bucătarul lui Putin

După ce Vladimir Putin a devenit președinte în 2000, firma sa de catering a avut contracte cu Kremlinul, ceea ce i-a adus porecla de „bucătarul lui Putin” și reputația de a fi devenit miliardar datorită contractelor publice.

Acești bani i-ar fi folosit, așadar, pentru a fonda Wagner, o armată privată compusă inițial din veterani ai armatei ruse și ai serviciilor speciale.

Vânzătorul de hot-dog care a ajuns în vârful mașinăriei de război a lui Putin

După decizia lui Putin de anul trecut de a lansa o invazie la scară largă în Ucraina, Wagner şi-a reorientat din nou activităţile către acest front.

Efectivele sale au crescut la aproximativ 50.000 de oameni, potrivit estimărilor serviciilor de informaţii occidentale, inclusiv zeci de mii de foşti deţinuţi recrutaţi personal de Prigojin din închisorile din Rusia, potrivit The Guardian.

The Guardian a vorbit cu numeroase persoane care l-au cunoscut pe Prigojin de-a lungul anilor, dintre care multe au cerut anonimatul pentru a vorbi liber, pentru a reconstitui povestea sa.

Din aceste conversații reiese imaginea unui intrigant nemilos, care era servil cu superiorii sociali și adesea tiranic cu subalternii, pe măsură ce urca în vârf.

Cum este văzut de rivali

„Este motivat și talentat și nu se dă în lături de la nimic pentru a obține ceea ce își dorește”, a declarat un om de afaceri care l-a cunoscut pe acesta în 1990.

De-a lungul anilor, Prigojin și-a făcut mulți dușmani: foști parteneri de afaceri care se simt înșelați, generali de armată pe care i-a criticat ca fiind birocrați de birou și oficiali de top din domeniul securității care se tem că acesta nutrește ambiții de a prelua puterea politică.

Dar, până acum, și-a păstrat favoarea celui mai important susținător al său: omul pe care îl numește Papa.